1 Bitcoin = 11.313 kr

Frågor & svar

Vad är detta?

Riktiga Nyheter är en gratis nyhetstjänst som konstant samlar in och länkar till framför allt "nationella" och i olika grad "sverigevänliga" sajters senaste nyheter, och har funnits sedan någon gång sent år 2012. Det var för mig helt uteslutet att surfa runt hela tiden för att läsa vettiga(re) nyheter, och det kändes bara själviskt att sitta och ställa in en massa flöden enkom för eget bruk. Då förutsättningarna fanns var det således bara naturligt för mig att göra något sådant här, och genom detta projekt kan jag i alla fall dra ett litet strå till stacken för att sprida sanningen (eller i värsta fall "alternativa röster") i en tid då makthavarna krigar mot verkligheten och allt som är sunt/vettigt.

(Sedan har det visat sig vara en massa oförutsett arbete med att underhålla tjänsten bakom kulisserna, så att få hjälp med serverhyran är välkommet då inga pengar tjänas på detta.)

Vadan namnet?

"Riktiga Nyheter" hänsyftar på att det här (för det mesta) visas "riktiga" nyheter, d.v.s. sådana som har någon slags relevans för vår samtid, i skarp kontrast till folkmordsmedias så kallade "nyheter", vars syfte är att ständigt pumpa ut den nya världsordningens sjuka och lögnaktiga hatpropaganda, medvetet helt undanhålla livsviktig information, samt maximera vinsten för ett litet fåtal utvalda med en mycket mörk agenda.

Varför inte använda en egen domän?

För att jag av mycket goda anledningar hatar det genomruttna domännamnsystemet och de som kontrollerar det. Dessutom var det perfekta redan upptaget, som alltid. Detta har dock föga praktisk betydelse eftersom alla vävbläddrare sedan urminnes tider haft en grundfunktion som kallas "bokmärken", och är något som varje vettig människa använder.

Numera finns det en kortadress som pekar hit: rny.nu. Lägg den på minnet och sprid ordet på alla sätt!

Varför är SD med?

För att jag är övertygad om att även de som ser SD som de värsta svikarna (däribland jag själv) inser att de har stort inflytande, är intresserade av att höra vad de hittar på, och på något plan ändå känner att många SD-personer (ej ledningen) fortfarande är mer på "vår sida", om än stampandes precis vid gränsen.

Varför är dittan/dattan med?

Poängen med Riktiga Nyheter är inte att pumpa ut en enda färdig ideologi som är skriven i sten och aldrig får tummas på. Istället är detta en samling av löst sammansatta grupper och sajter, varav flera avskyr varandra, som delar någon form av allmän politisk inkorrekthet och avsmak inför rådande situation. Både tillvägagångssätten och drömmålen må vara väldigt skilda, och alla är inte lika "vakna", men det är tyvärr så här det ser ut. Om endast sajter som jag själv till 100 % ställer mig bakom fick vara med fanns det ingen kvar.

Samtidigt finns ju möjligheten för varje användare att själv välja vilka källor som ska exkluderas just för denne.

Varför är vissa irrelevanta nyheter med?

Det finns två alternativ: antingen förmodereras allt innan det visas i flödet, vilket gör att "redaktionen" måste vara vaken och redo konstant (annars går halva meningen med tjänsten förlorad), eller så låter man det mesta som källorna publicerar direkt visas (vissa undantag baserat på nyckelord och annat), och inser att förhoppningsvis bara ett litet fåtal är icke samhällskritiskt skräp i stil med "vad jag åt till frukost" eller "mina söta katter", vilket kan döljas i efterhand när/om det upptäcks.

Vad menas med källor som särskilt markeras i fetstil?

Första gången (räknat uppifrån) som källan förekommer i en vy markeras den speciellt och blir en länk för att lista mer från samma källa (de övriga är faktiskt också länkar, men ser inte ut som det). Detta gör det lätt att t.ex. se vilka unika källor som publicerat nyheter nyligen.

Varför har vissa nyheter en lite annorlunda bakgrundsfärg?

Detta indikerar att nyheten "ploppat upp i efterhand" för dig. D.v.s. du har laddat sidan, kollat av nyheterna, och sedan laddat om sidan senare. Nu finns helt plötsligt "gamla" nyheter där som du inte läst. Detta kan t.ex. bero på att vissa nyheter hamnar i en slags modereringskö där de befinner sig en tid innan de visas. Samma sak görs även av källsajterna: de "publicerar" något ibland flera timmar efter att de skrivit/laddat in det, men låter artikeln behålla samma tidangivelse.

Vad menas med "Poppis" och "Populärast"?

Hela tiden beräknar Riktiga Nyheter (och de övriga små tjänsterna, individuellt) hur många interna "poäng" som krävs för att något ska anses "poppis", genom en formel baserad dels på hur många besökare från unika IP-adresser som i genomsnitt "klickat", dels resultatet av eventuella röster på artiklarna; det varierar med andra ord. Alla artiklar som har samma eller högre poäng markeras som "poppis".

"Populärast" anses föga förvånande den nyhet som, för den aktuella tjänsten, under de 24 senaste timmarna (eller annat valt tidsspann) har allra högst intern "poäng".

Hur kan vissa artiklar med lägre poäng än andra ändå hamna högre upp i topplistorna?

Se svaret på frågan ovan. Röstningen är inte det enda som avgör hur pass "poppis" en artikel är. Det totala "värdet" beräknas internt baserat på dels "klick", dels röstningen. Om en artikel har få "klick" men flera upp-röster kan den fortfarande anses mindre poppis än en artikel med färre upp-röster som däremot har långt fler "klick". Denna metod togs i bruk eftersom, tyvärr, så otroligt få röstar.

Vad betyder de olika symbolerna?

Symbol Förklaring
Arkivkopia (temporär).
Ingen arkivkopia har ännu hämtats för artikeln; kan vara en betalvägg.
Länken går direkt till "folkmordsmedia" (ingen lokal arkivkopia). Detta måste tyvärr göras ibland av olika tekniska orsaker.
Betalväggsartikel (låst).
Nätradioprogram.
YouTube-länk eller annan inbäddad video.
Bildlänk (skärmdump eller fotografi).
PDF-dokumentlänk.
Källsajten tycks vara nere för tillfället. (Visas vid källans namn.)

Vad gör jag om tjänsten förblir oåtkomlig? Jag klarar inte någon längre tid utan Riktiga Nyheter!

Förhoppningsvis gör du då väpnad revolution. Det fanns förr en sida med katastrofinstruktioner, men eftersom inga nationellt sinnade fattar hur man använder Tor (eller bryr sig det allra minsta) har dessa planer skrotats.

Varför fungerar inte vissa länkar?

Det kan bero på flera olika saker. Om någon länk t.ex. endast visar en blank sida kan du använda listlänken "✘". Om detta händer gång på gång kan du ställa in att alltid gå direkt till källan vid konfigurationssidan. Observera att vissa länkar automatiskt undviker röstningslisten eftersom dessa alltid visar blanka sidor om man använder den.

Är det moraliskt försvarbart att "rama in" andras sajter?

De länkar du följer här ger sajterna i fråga besökare, precis som om du surfat direkt hos dem. Rent tekniskt är det i stort sett precis som om du ansluter direkt till dem (gäller dock naturligtvis inte för "arkivkopior"). "Listen" med röstningsfunktionen m.m. är främst till för att uppmuntra röstning, delning m.m. Använd länken "✘" för att gå till den faktiska adressen eller ställ in att alla länkar ska undvika listen.

Hur ska jag rösta om jag avskyr en artikel/länk men ändå finner den intressant?

Då bör du rösta upp artikeln, eller snarare länken till den, vilket är det du egentligen röstar på, men givetvis är detta inget som går att styra/kontrollera.

Hur får jag reda på det exakta klockslaget och datumet då en artikel publicerades?

Håll bara muspekaren ovanför texten som indikerar "åldern", t.ex. "4 dag". Då visas såväl klockslag som datum i standardformat (ÅÅÅÅ-MM-DD).

Varför blir antalet källor ibland lägre?

Om en källa utannonserar att de inte längre kommer att publicera fler inlägg tar jag bort källan. Det finns ingen mening med att låta en sådan källa ligga kvar och skräpa. Tyvärr sker det ofta, och ibland även utan att de säger något. Däremot finns ett antal källor som kan verka/antas döda, men som tekniskt sett fortfarande är uppe och som inte har sagt något om att de lagt av. Dessa kommer att hållas kvar tills det att extremt lång tid har förflutit utan några livstecken. Dock kommer inte nya källor att tas med om de verkar "stendöda" vid kontrolltillfället.

Varför öppnas vissa länkar utan listen?

Vissa sajter är antingen trasiga eller blockerar försök att bädda in dem i ramverk av olika slag. Vissa av dessa har här matats in i en speciell lista och får därmed ingen "list" när dess länkar följs (oavsett inställningar).

Vad exakt räknas som en "besökare" här?

Siffror blir som bekant helt meningslösa om man inte förstår vad de betyder. En "besökare" på en vävplats kan betyda otroligt många saker, och överdrivs extremt mycket väldigt ofta. Så här räknar jag för att få en rimlig, korrekt bild av hur många som faktiskt "använder" huvudtjänsten:

Varje unik IP-adress som med JavaScript påslaget någon gång under dygnet anslutit till "/rn/" (eller motsvarande, för de andra tänsterna, vilka har separat statistik) räknas som en besökare. Om tusen surfare skulle gå direkt till en annan sida vid Riktiga Nyheter (mycket osannolikt) räknas de inte alls. Om 500 personer på en stor arbetsplats ansluter med samma offentliga företags-IP-adress så räknas de bara som en enda besökare. Allsköns proxyservrar krånglar givetvis till det ytterligare. Om en enda person använder flera/mängder av olika IP-adresser under dagen räknas varje som en besökare. Om ett botnät på en miljon datorer runtom i världen ansluter en gång var räknas de som en miljon besökare fast inte en enda var en människa. Alla som har JavaScript avslaget ignoreras i statistiken. RSS-användare räknas inte heller eftersom de inte använder själva sajten.

Att istället gå efter unika ID:n baserade på kakor kan verka vettigt, men det har visat sig att det inte funkar så bra i praktiken. Troligen p.g.a. program eller inställningar som rensar kakor ofta. I vilket fall är det en hel vetenskap i sig att på ett vettigt sätt mäta "äkta" trafik till en sajt, speciellt om man värnar om besökarnas privatliv och därmed vägrar använda tredjepartsverktyg.

Äh! Detta sköter sig självt! Hur kan du tigga pengar för en sådan enkel tjänst?

Det må verka som om det är helautomatiskt, men det är långt ifrån sanningen. Grundarbetet i sig var ju förstås jobbigt, men källorna hittar ständigt på nya sätt att oförutsägbart gå sönder eller göra andra irriterande saker. Utan en mängd filter och bearbetningsrutiner som under lång tid ställts in och finjusterats skulle flödet se otroligt mycket rörigare ut, och många källor skulle inte längre ens kunna visas. Därtill kommer viss moderering. Det görs dessutom hela tiden saker för att förbättra denna och relaterade tjänster, och pengarna som efterfrågas går knappt ens till själva räkningen för att driva tjänsten.

Du inbjudes härmed att donera 343 kulor för april månad! Men det hade du ändå tänkt göra, inte sant?

Det går att bidra via bank, Bitcoin, Swish och Payson, antingen anonymt eller med namn/alias.

Nästa händelse:

Första maj

4 dagar kvar

… och därefter:
Demonstration i Falun
4 dagar kvar

[visa alla]